Onze natuur in zijn handen: Patrick van der Broeck (Limburg)
Natuurbeheer, en in het bijzonder faunabeheer, is grotendeels de verantwoordelijkheid van provincies. Zij verlenen honderden ontheffingen voor het doden van dieren, buiten en boven de mogelijkheden die de wettelijke vastgestelde vrijstellingslijst en het reguliere jachtseizoen al bieden. De provincies hebben dus veel macht, maar wie zijn die mensen eigenlijk, de gedeputeerden Natuur, die beslissen over leven en dood van de wilde dieren die in onze omgeving en ons land leven? Deze aflevering: Limburg.
Gedeputeerde Ruimte en Infra (natuur valt onder deze portefeuille) provincie: Limburg
Partij: CDA
Achtergrond in biologie of ecologie: niet, volgde Middelbare Tuinbouwschool
Opvallendste uitspraken: ‘Er geldt wel een nulstand, maar dat betekent niet dat zwijnen geschoten móéten worden. Jagers maken uit of ze ze afschieten.’ ‘Jacht maakt gewoon deel uit van natuurbeheer.’ ‘De intensieve veehouderij zorgt voor werkgelegenheid in onze provincie en staat aan de top qua duurzaamheid en innovatie. Daar willen we verder mee.’
Faunaonvriendelijke besluiten en ontheffingen sinds zijn aantreden:
- Kijkt bij ontheffingen niet naar werkelijke schade, maar naar mogelijke schade. Kijkt niet of en welke maatregelen er al getroffen zijn. Hij geeft dus direct toestemming tot doden (in strijd met de Flora- en faunawet)
- Geeft ontheffingen af als vervolg op al eerder afgegeven ontheffingen, zodat het bijna onmogelijk wordt om te controleren of de onderbouwing klopt en of aan alle wettelijke voorwaarden voor afschot is voldaan (in strijd met de Flora- en faunawet)
- Keurt goed dat jagers ’s nachts vossen en konijnen doden met behulp van kunstlicht (gebruik van kunstlicht is in strijd met internationale regelgeving)
- Andere ontheffingen maken het mogelijk dat jagers brandgans, damhert, edelhert, roek en wild zwijn mogen doden met geweer.
- Heeft jaarronde jacht op reebokken mogelijk gemaakt
- Keurde goed dat jagers reeën doden onder het mom van verkeersveiligheid. Daarmee maakt hij het mogelijk dat jagers nu elke ree ‘preventief’ mogen schieten in plaats dat hij verkeersremmende maatregelen neemt op plekken waar dieren de weg oversteken
- Stemt toe dat kauwen en zwarte kraaien worden gevangen met behulp van vangkooien; een uiterst wrede vangmethode
- Gaf toestemming voor het afschieten van spreeuwen
- Laat het doden van grauwe ganzen zowel in de zomer als in de winter toe
- Gaf een vrijstelling af voor het doden van woelratten
- Laat de belangen van het Belgische commerciële zandwinningsbedrijf Sibelco prevaleren boven de natuurwaarden (hieronder vallen ook diersoorten die op de Rode lijst staan) op de mijnsteenberg en de bezwaren van Limburgers
Kortom
Gedeputeerde Van der Broeck verklaart wilde dieren in Limburg meer en meer vogelvrij. Hij verleende de afgelopen jaren een groot aantal ontheffingen voor het doden van beschermde inheemse diersoorten. Hij vindt de suggestie van schade en gevaar al voldoende om toestemming voor afschot te verlenen. Aanvragers van ontheffingen hoeven niet langer werkelijke schade of werkelijk gevaar aan te tonen. Hij verklaart bezwaarschriften gemakkelijk ongegrond en schuift kritiek op de inhoud van ontheffingen eenvoudigweg terzijde.
Gedeputeerde Van der Broeck dient het belang van een kleine groep agrariërs en jagers; het maatschappelijk belang en het belang van de andere, niet-jagende bewoners van de provincie is ondergeschikt. Hij doet aan jachtbeheer, niet aan faunabeleid.
Bronnen:
- http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/320475
- http://www.faunabeheereenheid.nl/limburg/Algemeen/Faunabeheerplan/Errata%20versie%20FBP%20Limburg%202010-2015%206%20september%202010%20scherm%20versie.pdf
- http://www.faunabeheereenheid.nl/limburg/faunaschade/Ontheffing/
- http://youtu.be/86g1Ip2Dx2o
Eerder verschenen in de serie ‘Onze natuur in zijn handen’:
Deel 1: Gelderland
Deel 2: Noord-Holland