Friesland wil geen duidelijkheid over kievitenstand
Dat het slecht gaat met veel weidevogels is al jaren bekend. Dit geldt ook voor de kievit. Desondanks blijft de provincie Friesland het rapen van eieren voor de consumptie toestaan. De provincie laat het aantal broedparen monitoren, maar is niet bereid toestemming te geven voor verder onderzoek naar de broedbiotopen van de resterende kievieten.
De Faunabescherming strijdt al jaren tegen het eierrapen, ljipaaisykjen, onder meer omdat het volgens haar stellige overtuiging in strijd is met de Europese regelgeving. Zo kan de provincie geen toestemming voor het rapen geven als de stand van de in Friesland broedende kieviten ‘ongunstig’ is. Ondanks dat het aantal broedende kieviten in Friesland sinds 1996 ongeveer is gehalveerd, vindt gedeputeerde staten (GS) van Friesland de staat van instandhouding niet ongunstig.
Geen weidevogel
Bovendien dient de kievit nog steeds een belangrijk onderdeel van de weidevogelgemeenschap uit te maken. Juist dit laatste is volgens De Faunabescherming niet meer het geval. Uit eigen waarnemingen en in andere provincies blijkt dat de kievit in gangbaar agrarisch weidegebied nauwelijks meer broedt; de overgebleven vogels wijken steeds meer uit naar akker- en reservaatsgebieden.
Broedbiotopen
Onderzoeksorganisatie Sovon onderzoekt in opdracht van GS van Friesland jaarlijks de stand van de kievit in de verschillende soorten broedgebieden. In haar jaarlijkse rapporten worden de gegevens in opdracht van GS echter niet uitgesplitst naar de verschillende broedbiotopen, zoals dat bijvoorbeeld in Noord-Holland wel gebeurt. De Faunabescherming heeft aan Sovon gevraagd, deze uitsplitsing naar de verschillend beheerde broedbiotopen voor haar rekening uit te voeren. Sovon kan en wil dat doen, maar de provincie Friesland weigert toestemming voor dit onderzoek te geven. Terwijl alleen uit dit onderzoek de ook voor GS essentiële feiten over de broedende kieviten kunnen blijken.
Verbod
De Faunabescherming kan dit niet anders interpreteren, dan dat GS bang is voor de resultaten van het onderzoek. Eigen waarnemingen hebben ons tot de overtuiging gebracht dat de kievit niet meer of nauwelijks nog in puur agrarisch beheerde weidegebieden broedt. Dat is in strijd met de Europese regelgeving en zou moeten leiden tot een totaal verbod op het voor de consumptie rapen van kievitseieren. Zoals dat nu al geldt voor de reservaatsgebieden in Friesland.