Update dossier ganzen Schiphol
Na een dramatisch verlopen voorjaar, waarin ruim 5400 ganzen in de ruime omgeving van luchthaven Schiphol werden vergast, werd het stil. Zoals wij echter al eerder berichtten, geldt dit niet voor De Faunabescherming. Wij zullen alles in het werk stellen om een herhaling van deze barbaarse actie te voorkomen. Nadat ons verzoek om een voorlopige voorziening werd afgewezen door de rechtbank Haarlem zullen wij onze tegenargumenten opnieuw in oktober naar voren brengen tijdens de behandeling van ons bezwaarschrift door de hoorcommissie van de provincie Noord-Holland.
Teleurstellend antwoord
Inmiddels hebben wij ook antwoord ontvangen van de staatssecretaris van Milieu op onze vragen met betrekking tot de uitvoering van het “Convenant Reduceren Risico’s Vogelaanvaringen Schiphol” en de verkoop en verpachting van gronden rondom de luchthaven. Het antwoord is ronduit teleurstellend. Tijdens de zitting van de rechtbank bracht de vertegenwoordiger van de provincie naar voren dat het stoppen van het verbouwen van ganzen aantrekkende gewassen rondom Schiphol op termijn de oplossing zal zijn. Alle deskundigen zijn het er namelijk over eens dat er een pakket aan maatregelen getroffen worden om de vliegveiligheid te bevorderen, waarbij vooral het beperken van het foerageren van ganzen in de directe nabijheid van de start- en landingsbanen en het beperken van de rust- en broedgebieden in de omgeving van de luchthaven cruciaal zijn
Boterzachte afspraken
Helaas moeten wij constateren dat de in het convenant gemaakte afspraken boterzacht en vrijblijvend zijn. Op deze weg verder gaan, zal voor de ganzen betekenen dat het gebied zijn aantrekkende werking behoudt. Uit de beantwoording blijkt dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu toezicht gaat houden op het onderploegen van de oogstresten. De enige sanctie voor de deelnemende boer is echter het niet uitkeren van de vergoeding die daarvoor is afgesproken. Wij vragen ons dan ook af of deze financiële prikkel voldoende zal zijn voor de boeren in de omgeving.
Jaarlijks betalen voor vergassen
Voor wat betreft het opnemen van beperkende voorwaarde in nieuwe koop- en pachtovereenkomsten geeft de minister aan dat dit een zeer moeizaam traject is, waarbij het de vraag is of dit juridisch stand zal houden. Voor bestaande pachtcontracten geeft de staatssecretaris aan dat dit niet mogelijk is. Het gaat echter vooral om geld. Het toevoegen van beperkende voorwaarden zal financieel moeten worden gecompenseerd. De overheid heeft echter geen moeite met het betalen voor een zinloze verdelgingsactie, die jaarlijks zal moeten worden herhaald. De kosten voor het vergassen van de ganzen kwamen dit jaar namelijk neer op 92.000 euro, die door het rijk en de provincie zijn betaald.
Wachten op een calamiteit
Gezien het bovenstaande zullen wij de ontwikkelingen scherp in de gaten blijven houden. Het wordt echter steeds duidelijker dat er slechts halve maatregelen worden genomen om de ganzen weg te houden uit het gebied rondom de luchthaven. Gevolg is wel dat de verantwoordelijkheid voor een calamiteit steeds meer bij de overheid komt te liggen. Zolang er geen wettelijk verbod wordt opgenomen om het verbouwen van ganzenaantrekkende gewassen te verbieden rondom de luchthaven, zullen er geregeld groepen ganzen rondom de start- en landingsbanen rondvliegen en zal de gans het slachtoffer blijven.
Foto: Ganzenbescherming