Kadernota Faunabeleid provincie Gelderland
Op woensdag 12 september a.s. zal de commissie Landelijk gebied, Cultuur en Jeugdzorg van de provincie Gelderland de Kadernota Faunabeleid bespreken. Het betreft hier een actualisatie van de bestaande nota uit 2002. Aanleiding voor het actualiseren zijn de ontwerp Wet natuurbescherming die de Flora- en faunawet zal gaan vervangen, de aanstaande actualisatie van de Faunabeheerplannen en niet in de laatste plaats de aandacht en reacties die het huidige beheer in de provincie oproepen. Tijdens bijeenkomsten, waarin een concept werd besproken, werd naar voren gebracht dat de provincie niet gelukkig is met alle aandacht in de media en de juridische procedures. Naast deelname aan de diverse bijeenkomsten heeft De Faunabescherming ook een schriftelijke reactie naar de individuele commissieleden gestuurd.
De Faunabescherming betrokken bij de besprekingen
Begin maart 2012 ontving De Faunabescherming een uitnodiging van gedeputeerde Van Dijk om te komen praten over het Faunabeleid in de provincie. Aanleiding was onder andere de ontwikkeling in de nieuwe wet Natuurbescherming waarbij het aantal taken voor de provincie zal worden uitgebreid en het feit dat de provincies zelf verantwoordelijk worden voor het uitkeren van schadevergoedingen. Gezien de huidige tegenstellingen tussen de diverse partijen, de juridische procedures en de betrokkenheid van de media wilde de Gedeputeerde kijken of de partijen bij elkaar kunnen worden gebracht door gezamenlijk na te denken over het faunabeheer in de provincie in de toekomst.
Anders denken over natuur
Tijdens de bijeenkomsten kwam duidelijk naar voren dat geen van de partijen tevreden was met de huidige situatie. Ieder echter wel vanuit zijn eigen belang en perspectief. Al tijdens het eerste gesprek met gedeputeerde Van Dijk heeft De Faunabescherming naar voren gebracht dat er een wijzing in beleid en denkrichting noodzakelijk is. Niet langer moet gesproken worden van overlast en schade door de aanwezige natuur. Door de Veluwe aan te merken als natuurgebied en niet als probleemgebied zal moeten worden gekeken naar de kansen. Natuur kan ook als trekker voor recreatie en economie worden gebruikt.
Provincie moet regie overnemen van de jagers
Voor wat betreft de rol van de provincie verwacht De Faunabescherming een actievere sturing en bescherming. Op dit moment leunt de provincie achterover en laat de taken geheel over aan de landeigenaren en de Faunabeheereenheden (jagers). Wij zijn dan ook uitermate kritisch over de rol van de provincie en de Faunabeheereenheden (FBE’s). Zoals tijdens de recente juridische procedures is gebleken, is de afschotregistratie volledig in handen van de FBE’s en is er geen openbare controle mogelijk. In de huidige nota wordt dit niet anders. Wij zien het dan ook als een goed initiatief van de provincie om ook andere belanghebbenden zoals De Faunabescherming te betrekken bij het faunabeleid in de provincie. Er is echter nog een lange weg te gaan.
De volledige reactie van De Faunabescherming vindt u via deze link