Rechter Leeuwarden staat rapen kievitseieren toe
De rechtbank Leeuwarden heeft op 28 februari uitgesproken dat de ontheffing voor het rapen van kievitseieren in stand kan blijven. Op grond van deze ontheffing hebben de leden van de Bond van Friese Vogelbeschermingswachten (BFVW) toestemming om elk jaar in de periode 1 maart tot en met 31 maart om te rapen.
De ontheffing is al in januari 2008 (!) door de provincie voor een periode van vijf jaar verleend. Eerst nam de provincie een jaar de tijd om op ons bezwaarschrift te beslissen. Deze beslissing werd genomen op 24 februari 2009. Deze datum was niet willekeurig gekozen. Door zo kort voor het raapseizoen te beslissen, voorkwam de provincie dat het een week daarna geopende raapseizoen via een schorsingsprocedure in gevaar zou kunnen komen. De rechtbank heeft het nog bonter gemaakt. Allereerst is de zaak twee jaar blijven liggen en pas op 25 januari 2011 behandeld. Deze uitspraak is nu dus zelfs één dag voordat het raapseizoen van start gaat, gedaan.
Dit kan alleen maar betekenen dat de rechtbank de confrontatie met de eierrapers kennelijk niet heeft aangedurfd. Een paar jaar geleden verbood de Raad van State het rapen wel een paar dagen voor de opening van het seizoen, met als gevolg een klein oproer in Friesland.
De Faunabescherming heeft nog getracht de rechtbank onder druk te zetten en met klem te verzoeken om voor 8 februari uitspraak te doen. Toen deze datum verliep, was het duidelijk dat de rechtbank ons geen gelijk durfde te geven en het liever aan de Raad van State overlaat.
Mogelijk komt deze zaak uiteindelijk zelfs bij het Europese Hof terecht. De kievit is op Europees niveau officieel een bedreigde soort. In 15 jaar tijd is de Friese populatie kieviten met 51% achteruit gegaan. Voor een bedreigde soort geldt dat het is verboden om enige maatregel te treffen die niet is gericht op het verbeteren van de positie van die soort. En daar valt het rapen van hun eieren uiteraard niet onder.