De Faunabescherming pleit voor algeheel jachtverbod tijdens hoogwater
Er komen steeds meer klachten over jagers die de hoge waterstand in rivieren, beken en plassen aangrijpen om te gaan jagen op dieren die in nood verkeren. In boten of rijdend aan randen van nog net niet ondergelopen uiterwaarden struinen jagers, soms wel acht man sterk, rond om dieren die de schaarse droge plekken hebben kunnen bereiken, te beschieten zoals jagers van Wild Beheer Eenheid Bommelerwaard op 14 januari 2011.
Het is weliswaar verboden te jagen op wild dat zich ten gevolge van een hoge waterstand ophoudt op hoog gelegen delen van een terrein, maar jagers trekken zich daar niets van aan. Artikel 53, eerste lid onder h van de Flora- en faunawet, waarin dit is beschreven, blijft een dode letter zolang de definitie van ‘hooggelegen delen’ niet eenduidig is vastgelegd en deze hooggelegen delen in korte tijd kunnen veranderen in verband met schommelingen van het waterpeil.
Een algeheel jachtverbod tijdens hoogwater is de enige manier om ervoor te zorgen dat jagers de wet niet overtreden door dieren in nood te beschieten.
Ook het vangen van hazen op eilandjes om ze elders in het jachtterrein weer uit te zetten, is op grond van art. 14 van de Flora- en faunawet verboden. Dit wordt vaak door jagers gedaan om voor ‘bloedverversing’ in hun eigen jachtveld te zorgen. Het zal duidelijk zijn dat de dieren slechts tijdelijk worden ‘gered’, aangezien ze later alsnog worden doodgeschoten.
Het jagen op hazen is vanaf 1 januari tot 15 oktober verboden. Vanuit boten mag uitsluitend gejaagd worden op wilde eenden vanaf 15 augustus tot en met 31 januari.
Overtreden jagers de wet? Meld het aan de politie (telefoon 0900-8844) en aan De Faunabescherming.