Provincie Utrecht tart opnieuw wetgeving inzake doden ganzen
De provincie Utrecht heeft op 29 juni 2009 op verzoek van de Stichting Faunabeheereenheid Utrecht, een wijziging in een al eerder afgegeven ontheffing goedgekeurd. Daardoor mogen er grauwe ganzen worden geschoten met gebruikmaking van levende lokganzen en gemotoriseerde voer- en vaartuigen tot 1 oktober 2009 van zonsopkomst tot zonsondergang.
Aanvulling ontheffing
Binnen een maand na de uitspraak van de Rechtbank in Utrecht waarin het vangen en vergassen van grauwe ganzen, brandganzen en Canadese ganzen werd verboden, heeft de provincie weer een nieuwe list verzonnen om de Flora- en faunawet verder te omzeilen.
De provincie geeft toestemming voor het gebruik van levende, dode of kunstmatige lokvogels.
De oude praktijk
In 1986 werd het gebruik van levende lokganzen al in de Jachtwet verboden. Aanleiding toen was dat De Faunabescherming (in die tijd Kritisch Faunabeheer ) door middel van acties de aandacht vestigde op de volstrekt misselijk makende manier waarop de lokganzenjacht plaatsvond.
Een lokstal ganzen bestond uit tientallen ganzen. Maar we hebben er ook gezien waar zo’n 150 ganzen werden gebruikt.
Aanbevolen literatuur voor het jachtexamen werd geschreven door A.H.M.Jurgens, fervent jager uit de Unilever dynastie. “Een goede stal, zoveel te groter, zoveel te beter, is onontbeerlijk en naast een met een touw aan de poot vastgezette levende ganzen, kan men ook zeer goed plastic lokkers gebruiken”.
De ganzen konden niet wegvliegen, omdat zij meestal al bij eerdere jachtpartijen aangeschoten waren en zodoende ingezet konden worden om hun wilde soortgenoten te lokken. Er werden tevens zowel gekortwiekte als geleewiekte ganzen voor dit doel gebruikt, ook al was dat laatste verboden.
Levende, dode of plastic lokganzen werden door jagers ingezet om het tableau door middel van een zeer onethische manier van jagen te verhogen. De jagers posteerden zich tussen de slaapplaatsen en foerageergebieden van ganzen en hielden zich schuil in hutjes, in greppels of achter camouflagenetten. De stal met lokganzen werd uitgezet, soms werden de ganzen vastgebonden, soms zaten ze binnen een rastertje. Wat voer erbij en de overvliegende ganzen werden gelokt om daar te landen. Dit soort jacht werd dan ook nog uitgevoerd met een hagelgeweer zodat veel ganzen tegelijk door de hagel werden geraakt. Daarom werden er met deze jacht ook zoveel ganzen alleen maar aangeschoten. Zij vlogen door en raakten dan buiten bereik van de jagers of hun honden. De dieren stierven uiteindelijk een langzame pijnlijke dood.
Wens van jagers
De dreiging van de Faunabeheereenheid aan de provincie dat het quotum van 6682 te schieten grauwe ganzen niet gehaald kan worden, is voor de provincie Utrecht kennelijk reden geweest om deze sinds lang omstreden jachtmethode weer nieuw leven in te blazen. De Faunabeheereenheid ziet haar kans schoon om nu er niet gevangen mag worden, een lang gekoesterde wens weer vervuld te zien worden.
Als toegift mag het groene gilde nu ook schieten op grauwe ganzen vanuit auto’s op niet openbare wegen en vanaf boten, omdat dit weinig verstorend werkt, aldus de provincie. Veiliger dan op het water of binnen je eigen blik kun je als jager niet zitten. En als het even meezit worden de gereden kilometers ook nog riant vergoed.
Let op!
Wij maken u er op attent dat de levende lokganzen niet verminkt of blind mogen zijn. Dat betekent dat er geen aangeschoten ganzen mogen worden gebruikt als lokker.
Tevens mogen wilde ganzen niet worden gehouden en dus ook niet als lokker worden gebruikt als zij niet in gevangenschap zijn geboren en opgegroeid. Dat kan de jager alleen maar bewijzen als de vogels zijn voorzien van een gesloten pootring.
Als u dus in het veld in Utrecht een jager bezig ziet met lokganzen, dan weet u waar u op moet letten.