Uitzending Zembla over Kroondomein
Vanavond, 14 mei 2020, om 20:25 op NPO 2, zendt het BNNVARA-programma Zembla een reportage uit genaamd “Koninklijke constructies”. Een van deze constructies betreft het Kroondomein Het Loo, nabij Apeldoorn, waar de koning beheerder van is. Hij krijgt daarvoor jaarlijks € 800.000 subsidie. Normaal geldt voor zo’n subsidie de voorwaarde dat het natuurgebied 358 dagen per jaar open moet zijn voor het publiek, maar Kroondomein Het Loo gaat in het jachtseizoen ruim drie maanden dicht, officieel ten behoeve van ‘Faunabeheer’. Vraag van Zembla: wat houdt dat faunabeheer precies in.
Precies het onderwerp waar Stichting De Faunabescherming zich al decennia mee bezig houdt. Het is volstrekt duidelijk dat ‘faunabeheer’ een-op-een overeenkomt met het vervullen van de jachtbehoefte van de Koning. De jaarlijkse sluiting van het Kroondomein maakt de jacht voor de Koning en zijn Koninklijke Vrienden mogelijk.
Bezwaar tegen deze Koninklijke Privileges
Namens de Faunabescherming heeft prof. mr. Peter Nicolai bezwaar aangetekend tegen de subsidie van 4,7 miljoen euro die aan de koning is toegekend ten behoeve van het Kroondomein.
Anders dan andere landgoedeigenaren heeft de koning een vrijstelling gekregen van de bij de NSW-subsidie (Natuurschoonwet uit 1928) behorende voorwaarden. Een landgoedeigenaar of -gebruiker kan de openstellingssubsidie verkrijgen wanneer maximaal 1 hectare wordt afgesloten ten behoeve van bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het landgoed verder gedurende 358 dagen is opengesteld voor het publiek.
Voor het Kroondomein is een onwettige uitzondering gemaakt waardoor 7200 hectare voor het publiek wordt afgesloten ten behoeve van de jacht, gedurende een periode van 15 september tot 25 december.
De Tweede Kamer heeft het kabinet opgedragen het Kroondomein voortaan jaarrond open te stellen, maar vooralsnog weigert het kabinet aan die opdracht te voldoen.
Vooraanstaande juristen zoals prof. Wim Voermans en prof. Martin Jan van Maurik maken in Zembla duidelijk dat de regeling zoals het kabinet die hanteert voor de koning geen stand kunnen houden. Ze gebruiken daarbij niet mis te verstane bewoordingen als “Onrechtmatig” , “in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur” en “juridische belazerij”.
Overduidelijk is dat het beleid gericht is op het voortzetten van de jachtgenoegens van de koning en het weren van pottenkijkers in de periode waarin de jacht wordt uitgeoefend.
De Faunabescherming voert al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw aktie tegen de jachtprivileges van de koning en bewerkstelligde rond de eeuwwisseling een wettelijk verbod op de drijfjacht op wilde zwijnen na breed maatschappelijk en politiek verzet.
Kort voor het verbod verklaarde het koninklijk huis op haar website “vrijwillig te zullen stoppen met de drijfjacht” omdat die “niet-effectief” zou zijn.
Daarna stond niets een wettelijk verbod meer in de weg omdat het hof daarmee niet langer in haar belangen geschaad zou worden, maar duidelijk is dat het kabinet sindsdien alles gedaan heeft om het “genot van de jacht” veilig te blijven stellen voor de koning via regelingen die in strijd zijn met de wet, via onterechte miljoenensubsidies en via het creëren van rookgordijnen als antwoord op kritische vragen van verschillende partijen in het parlement.
De Faunabescherming overweegt de oprichting van een juridisch noodfonds wanneer de procedure onnodig lang gerekt zal blijven worden of wanneer blijkt dat op andere wijze misbruik van recht gemaakt wordt.
Bekijk de uitzending nogmaals op: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/koninklijke-constructies