Ganzen vangen en (laten) vergassen in het Gelderse Rivierengebied van de baan
De jagersvereniging Fauna Beheer Eenheid Rivierenland heeft de ontheffing om van 20 mei tot 10 juli ganzen te vangen en te (laten) vergassen, die zij kreeg van de provincie Gelderland, weer ingeleverd.
De Faunabescherming had de provincie Gelderland voor de rechter gedaagd omdat zij de jagersvereniging Rivierenland zelf laat beslissen welk middel zij zal gebruiken om gevangen ganzen te doden. Dat staat de wet niet toe. De provincie moet het te gebruiken middel expliciet in de ontheffing noemen. Dat is niet gebeurd.
De Faunabescherming voerde bovendien aan dat er zeer waarschijnlijk koolzuurgas zou worden gebruikt om de honderden tegelijk gevangen ganzen te doden. Dit is geen middel dat in de Flora- en faunawet is aangewezen, zodat de ontheffing ook op die grond zou moeten worden ingetrokken.
De jagersvereniging heeft de ontheffing voordat de zitting bij de rechtbank plaatsvond zelf teruggegeven. Zij voert daarvoor zelf twee argumenten aan:
- Het vangen en vergassen is niet nodig want de 4.530 grauwe ganzen, die er volgens de jagers teveel zijn, kunnen net zo goed worden geschoten.
- De jagers hadden het plan nog niet klaar voor het effectief vangen en doden van duizenden ganzen.
De provincie zwijgt.
Hoewel er gelukkig nu niet gevangen mag worden, betekent dit niet dat de ganzen met rust worden gelaten. In het Rivierengebied dat voor een groot deel wordt beheerd door Staatsbosbeheer, mogen niet alleen op landbouwgronden maar ook in natuurgebieden inheemse beschermde ganzen, te weten grauwe ganzen, brandganzen en kolganzen, op grote schaal worden geschoten. Overigens zonder dat dit zal leiden tot lagere populaties. Opengevallen plaatsen worden direct weer ingenomen door ganzen van elders, zolang de omstandigheden niet veranderen. De Faunabescherming vindt dit massale bestrijdingsbeleid onacceptabel.
In het Rivierengebied worden grote natuurgebieden en ook recreatiegebieden gecreëerd met veel ruimte voor water. Ideale plaatsen voor diverse soorten watervogels. Staatsbosbeheer en de recreatieschappen zijn daar de stuwende krachten in. Dan moeten deze organisaties ook accepteren dat hun nieuwe natuur die dieren herbergt die daar thuis horen. Dat zijn onder anderen ganzen.
Vorig jaar werden Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten geconfronteerd met duizenden woedende mails van burgers vanwege het vangen en vergassen van ganzen in hun terreinen op Texel. Jagers vinden het niet erg dat het vangen van de baan is. Zij schieten liever. Maar Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de Provinciale Landschappen en dus ook Recreatieschappen hebben naast het beheer van hun terreinen, waar geen plaats behoort te zijn voor jacht, ook een morele plicht om burgers niet onnodig te confronteren met duizenden onnodige jachtslachtoffers.