Onbegrijpelijke uitspraak RvS over afschot van roeken in Zuid-Holland
De Raad van State heeft vandaag uitgesproken, dat er in de provincie Zuid-Holland jaarlijks 40 roeken mogen worden geschoten. Om schade aan fruit en maïs te voorkomen. Nadat eerder de rechtbank in Den Haag ons volledig in het gelijk had gesteld. Wij betoogden ondermeer, dat de roek een in Zuid-Holland schaarse soort is, die in een ongunstige staat van instandhouding verkeert. Dat alleen al zou afschot onmogelijk moeten maken.
Schade?
De “schade” die de roek aanricht is volgens het Faunafonds in totaal niet meer dan enkele duizenden euro’s per jaar en ook dat rechtvaardigt het afschot volgens ons niet. Bovendien is er een heel arsenaal van maatregelen om schade te voorkomen. En in het verleden is absoluut niet gebleken dat afschot de schade vermindert.
Zwarte Piet
Last but not least: Boeren, jagers en schade-taxateurs zijn helemaal niet in staat om te bepalen welk deel van een schadegeval moet worden toegerekend aan de roek, vrijwel altijd zijn ook volledig vogelvrij verklaarde soorten als zwarte kraai en kauw daarbij betrokken. Maar voor schade die deze soorten aanrichten krijgt een boer geen vergoeding… Dus krijgt de roek de zwarte piet en de boer een zak geld. En diezelfde boeren en jagers kunnen roeken en kraaien helemaal niet van elkaar onderscheiden. Sterker nog: in grote delen van het land worden alle zwarte kraaiachtigen met de verzamelnaam “roeken” aangeduid. Dat komt ze nu duur te staan.