Rechtbank Leeuwarden verbiedt gebruik kraaienvangkooi
Vandaag heeft de rechtbank Leeuwarden uitspraak gedaan in de zaak die De Faunabescherming had aangespannen tegen het besluit van de provincie Friesland, om een ontheffing te verlenen voor het vangen en vervolgens doden van zwarte kraaien. Dat zou nodig zijn om weidevogels tegen predatie door zwarte kraaien te beschermen.
Op alle belangrijke punten heeft de rechtbank De Faunabescherming in het gelijk gesteld en de ontheffing van de provincie vernietigd.
De zwarte kraai is in het hele land en het gehele jaar vrijgesteld, wat inhoudt dat de soort vrijelijk bestreden mag worden. De provincie heeft naar het oordeel van de rechtbank niet duidelijk kunnen maken dat er ook nog vangkooien nodig zijn om predatie onder weidevogels te voorkomen. Ook heeft de provincie niet kunnen onderbouwen, wat de invloed van het gebruik van vangkooien is op de aantallen zwarte kraaien en wat het aandeel is dat de vogels hebben op de predatie van weidevogels. De zwarte kraai is slechts één, en zeker niet de belangrijkste, van de vele predatoren van jongen en eieren van weidevogels.
Kraaien vangen kan zelfs leiden tot meer kraaien
De Faunabescherming heeft wetenschappelijke rapporten ingebracht, waaruit blijkt dat het doden van zwarte kraaien niet leidt tot minder kraaien en dat het zelfs averechts kan werken. Wegvangen en ze over grote afstand verplaatsen bleek de kraaien er niet van te kunnen weerhouden binnen korte tijd weer naar de vangplaats terug te keren.
Cervicale dislocatie
Nog een reden om de provinciale ontheffing te vernietigen is de wijze, waarop de gevangen kraaien worden gedood. Dat gebeurt in de praktijk door de vogels de nek om te draaien (“cervicale dislocatie”). Dat middel is onder deze omstandigheden echter wettelijk niet toegestaan.
Alleen als niet al te grote vogels ernstig gewond of ziek zijn mogen ze op deze wijze uit hun lijden verlost worden. De in de kooi gevangen kraaien zijn op dat moment gezond en er is dus geen sprake van “uit hun lijden verlossen”.